Pyhhh en spændende (og hård) tur det var til USA! At følge Daisy Bicking (limskossmed) har været utrolig lærerigt.
Daisy er den man tilkalder når man ikke ved hvad man skal stille op med sin hests hove. Hun tager alle mulige sager inden for hovrehabilitering og har selv et rehabiliteringscenter.
Daisy Haven farm
De sidste par uger har vi haft heste med gigt, frakturer i forknæ, mange forfangne heste, heste hvis vinkler var helt forkerte, tynde såler og ikke mindst – men vigtigt!- heste med med cushing/PPID som også var forfangne (dårlig kombination!).
Vi havde en hest med PPID på rehab centeret, den havde så slem forfangenhed at knoglerne penetrerede sålerne. Hesten var i bedring den første måned, der bliver givet daglig behandling i form at bandagering og disinfektion, endda brugte de medicinske maddiker til at rense op i det nekrotiske væv. Det hjalp! Hesten begyndte at få det bedre! Mange ville have aflivet den med det samme, men som vi snakkede om i USA; er hesten med i processen altså er social, spiser, deltager, tager kontakt til omverdenen osv, så fortsætter behandlingen.
Hesten havde ukontrolleret PPID da den ankom, dens ACTH lå på 1250 hvilket er laaaangt over hvad tallene må være, og det var desværre PPID’en der i sidste ende gjorde, at hun ikke kunne helbredes, da sygdommen nedsætter evnen til heling. En morgen var hun for dårlig til at vi ville fortsætte behandlingen, og desværre måtte hun aflives, hun kom afsted med manér og var helt klar!
Jeg har fået endnu større respekt for PPID. Så få endelig jeres heste tjekket hvis i har den mindste mistanke! Heste med metabolske sygdomme er i større risiko for forfangenhed, og i mine øjne er forfangenhed en af de værste sygdomme vores heste kan udsættes for.
- tja, de blev sendt med posten 🙂
- Medicinske maddiker
- Maggot debridement therapy! Der laves et “vindue” med særligt stof over det nekrotiske væv, som maddikerne lægges ind under.
- Bandagering efter behandling af alvorligt forfangen hest.
Limskoningen
Udover at være på rehabiliteringscenteret var vi også udekørende til forskellige heste. Jeg har set fantastiske resultater med limskoningen! Skoene er lavet af plastik og giver sig derfor meget bedre end jernsko. Limen kan bruges til at bygge med, så man kan rette op på hestens skæve vinkler på denne måde. Fx kan man bygge en kile til hesten med bagudbrudte vinkler.
Vi brugte mest eponaskoen sammen med lim fra equilox og en cast (en slags gibs til hestehove). Ikke alle slags limsko har brug for casten. En af de gode ting ved eponashoe er, at den kan genbruges op til 10 gange!
- Vi brugte cadaver ben til at øve os i limskoningen. Her har jeg sat en Eponasko på, herefter bliver den castet
- Så skal der limes!
- Dental impression material
- “casten” tørre…
- Hoven har nu fået cast på som så raspes til.
- Nyindkøbte eponashoes. Rigtig gode til at hestene med tynde såler, heste med tendens til at få vinger, samt heste der har særlige behov. Denne brugte vi typisk til rehab.
- Jeg fik shoppet mine første Eponashoes og nogle andre ting i en stor smedebutik.
Der findes mange forskellige plastiksko!
Lidt om trimningen
Selve trimningen omhandler teorien om at der skal være lige meget hov på hver siden af centeret for rotation, for at opnå en bedst balanceret hov. Det er noget man kan arbejde imod på en barfodshest, men skal gøres over tid, hvis hoven er i større ubalance.
Denne måde at trimme på bakker Daisy op med røngtenbilleder, da hun har sin egen røngtenmaskine.
Hun har derfor stor erfaring med at rette hove op, og kan i de fleste tilfælde se at tåen sjældent bliver trimmet lang nok tilbage. Dette har givet mig nogle nye overvejelser og inspiration til min egen trimning. Det er vigtigt at finde det rigtig overulningspunkt for hoven. Bliver tåen for lang kan det have konsekvenser for de indre strukturer (sener, ligamenter, led og knogler).
Vi brugte tid på at “hoofmappe”. Det vil sige at med specielle mål kan man udregne hvor centeret for rotation er, hvor hovbenet ligger og ender, hvor overrulningspunktet befinder sig. Dermed har man et kort over hoven og kan trimme ret præcist derefter. Hoofmapping inkluderer ikke at kunne se skæve vinkler, afvigelser på hovene og diverse sygdomme i hoven, det er det trænede øje samt viden om anatomi der skal klare det (eller røngtenmaskinen hvis man nu lige har sådan en 🙂 ). Men denne måde at orientere sig på hovens underflade kan være en hjælp for mange, og det er utroligt at se hvor præcis ens kortlægning er, når man derefter tager et røngtenbillede til sammenligning! Dette var en af øvelserne på workshopping: Røngtenbillede tages af kadaverhov – hoven “mappes/kortlægges” – hoven trimmes – nyt billede tages.
- En “hoofmappet” hov. Det kræver lidt øvelse, kan man se på alle stregerne.
- Daisy på arbejde!
- vi bliver klogere og klogere og vores hjerner føltes helt hævede til sidst 🙂
Uddannelse:
Det var nogle meget spændende uger! Jeg skal tilbage nogle gange over de næste par år, da jeg har tilmeldt mig Daisys program. Hun har to niveauer man kan bestå. Her vil jeg lærer mere om trimning, røngten og limskoning, og få endnu mere viden om patologi og rehabilitering! Jeg er evighedsstuderene! Det ved mine kunder vist efterhånden.. Jeg tror, at vi altid kan blive klogere, og jo flere værktøjer jeg har i min værktøjskasse jo flere heste kan jeg hjælpe.
Man kan se mere om Daisy her: https://www.integrativehoofschool.com/
- medstuderende 🙂
- Der tages røngtenbilleder af en hest med forfangenhed
- Der var også tid til lidt sjov med to polske piger som også fulgte Daisy.
- Leverage test: Denne bruges for at finde ud af hvor man kan bygge til på skoen for at hesten har det mest behageligt. Der er en klods nedenunder som kan flyttes i forskellige retninger, så man kan vurdere hvor hesten har brug for at blive løftet. Dette kan så bygges op med lim.
‘