Hjemvendt fra spændende uger i USA hos Daisy Bicking: Limsko, trimning og rehab

Pyhhh en spændende (og hård) tur det var til USA! At følge Daisy Bicking (limskossmed) har været utrolig lærerigt.

Daisy er den man tilkalder når man ikke ved hvad man skal stille op med sin hests hove. Hun tager alle mulige sager inden for hovrehabilitering og har selv et rehabiliteringscenter.

Daisy Haven farm
De sidste par uger har vi haft heste med gigt, frakturer i forknæ, mange forfangne heste, heste hvis vinkler var helt forkerte, tynde såler og ikke mindst – men vigtigt!- heste med  med cushing/PPID som også var forfangne (dårlig kombination!).
Vi havde en hest med PPID på rehab centeret, den havde så slem forfangenhed at knoglerne penetrerede sålerne. Hesten var i bedring den første måned, der bliver givet daglig behandling i form at bandagering og disinfektion, endda brugte de medicinske maddiker til at rense op i det nekrotiske væv. Det hjalp! Hesten begyndte at få det bedre! Mange ville have aflivet den med det samme, men som vi snakkede om i USA; er hesten med i processen altså er social, spiser, deltager, tager kontakt til omverdenen osv, så fortsætter behandlingen.

Hesten havde ukontrolleret PPID da den ankom, dens ACTH lå på 1250 hvilket er laaaangt over hvad tallene må være, og det var desværre PPID’en der i sidste ende gjorde, at hun ikke kunne helbredes, da sygdommen nedsætter evnen til heling. En morgen var hun for dårlig til at vi ville fortsætte behandlingen, og desværre måtte hun aflives, hun kom afsted med manér og var helt klar!
Jeg har fået endnu større respekt for PPID.  Så få endelig jeres heste tjekket hvis i har den mindste mistanke! Heste med metabolske sygdomme er i større risiko for forfangenhed, og i mine øjne er forfangenhed en af de værste sygdomme vores heste kan udsættes for.

Limskoningen
Udover at være på rehabiliteringscenteret var vi også udekørende til forskellige heste. Jeg har set fantastiske resultater med limskoningen! Skoene er lavet af plastik og giver sig derfor meget bedre end jernsko. Limen kan bruges til at bygge med, så man kan rette op på hestens skæve vinkler på denne måde. Fx kan man bygge en kile til hesten med bagudbrudte vinkler.
Vi brugte mest eponaskoen sammen med lim fra equilox og en cast (en slags gibs til hestehove). Ikke alle slags limsko har brug for casten. En af de gode ting ved eponashoe er, at den kan genbruges op til 10 gange!

Der findes mange forskellige plastiksko!

 

Lidt om trimningen
Selve trimningen omhandler teorien om at der skal være lige meget hov på hver siden af centeret for rotation, for at opnå en bedst balanceret hov. Det er noget man kan arbejde imod på en barfodshest, men skal gøres over tid, hvis hoven er i større ubalance.
Denne måde at trimme på bakker Daisy op med røngtenbilleder, da hun har sin egen røngtenmaskine.
Hun har derfor stor erfaring med at rette hove op, og kan i de fleste tilfælde se at tåen sjældent bliver trimmet lang nok tilbage. Dette har givet mig nogle nye overvejelser og inspiration til min egen trimning. Det er vigtigt at finde det rigtig overulningspunkt for hoven. Bliver tåen for lang kan det have konsekvenser for de indre strukturer (sener, ligamenter, led og knogler).

Vi brugte tid på at “hoofmappe”. Det vil sige at med specielle mål kan man udregne hvor centeret for rotation er, hvor hovbenet ligger og ender, hvor overrulningspunktet befinder sig. Dermed har man et kort over hoven og kan trimme ret præcist derefter. Hoofmapping inkluderer ikke at kunne se skæve vinkler, afvigelser på hovene og diverse sygdomme i hoven, det er det trænede øje samt viden om anatomi der skal klare det (eller røngtenmaskinen hvis man nu lige har sådan en 🙂 ). Men denne måde at orientere sig på hovens underflade kan være en hjælp for mange, og det er utroligt at se hvor præcis ens kortlægning er, når man derefter tager et røngtenbillede til sammenligning! Dette var en af øvelserne på workshopping: Røngtenbillede tages af kadaverhov – hoven “mappes/kortlægges” – hoven trimmes – nyt billede tages.

 

Uddannelse:
Det var nogle meget spændende uger! Jeg skal tilbage nogle gange over de næste par år, da jeg har tilmeldt mig Daisys program. Hun har to niveauer man kan bestå. Her vil jeg lærer mere om trimning, røngten og limskoning, og få endnu mere viden om patologi og rehabilitering! Jeg er evighedsstuderene! Det ved mine kunder vist efterhånden.. Jeg tror, at vi altid kan blive klogere, og jo flere værktøjer jeg har i min værktøjskasse jo flere heste kan jeg hjælpe.

Man kan se mere om Daisy her: https://www.integrativehoofschool.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *